Media

Stakbabber in the media, all listed here.


Stakbabber, in Het Paard, Den Haag.

Independiente brengt Kong, Yokocola en Stakbabber naar Paard

Grauzone presenteerde afgelopen zaterdagavond Independiente met drie Nederlandse bands waarbij Yokocola en Stakbabber sterk teruggrijpen naar new wave muziek zoals die in de jaren tachtig gemaak werd en Kong, een band die in de jaren tachtig is opgericht. Lees meer..


Review online magazine Peek A Boo (Belgium) December 2015
web-logo

A strong and intriguing debut on which everything sounds good: the songs, the mix, the vocals and the instruments… The best from the Netherlands I’ve heard this year. For 20 euros you get the album on white vinyl and you also get the CD. In my opinion, a bargain!

Lees meer…

Musicmaker.nl – November 2015

Stakbabber recensie


NINE LICKS november 2015
(Klik op het plaatje om naar de recensie te gaan)

tumblr_static_ninelicks

Wie // Lekker raggen met Stakbabber.

Wat // Daarstraks werd er thuis aangebeld. Ik wist al dat het de schilder was, want verder wordt er nooit bij mij aangebeld, tenzij aangekondigd en laat nou nét die schilder deze week briefjes opgehangen hebben met daarop de mededeling dat-ie deze week langs zou komen voor een afspraak. Zonder m’n linkerhand door m’n haar te halen of de muziek zachter te zetten, opende ik de deur en daar stond-ie dan: de schilder. Of eigenlijk, twee schilders, want ze waren met z’n tweeën. “Jij bent Nick van 213.”
“Dat klopt”, antwoordde ik naar waarheid. “En jullie zijn de schilders.”
“Yes. Maandag ben jij aan de beurt.”
“Dat is mooi, want dan ben ik er niet. Hoe gaan we dat doen?”
Je hoeft niks te doen. We komen buiten langs via het balkon van je buurman of via haar kant.”
‘Haar’ sloeg op de buurvrouw van 211. Die stond – zoals altijd als er bij mij aangebeld wordt – op d’r eigen deurmat mee te luistervinken en als een goaltjesdief te wachten op een kans voor open doel. Dus ik zeg tegen die gasten: “Oh nou, dan is het prima. Dan zal ik zondag even alles aan de kant zetten voor jullie.”
“Top.”

Lees verder…


Vinyl50 augustus 2015
(Klik op het plaatje om naar de recensie te gaan)

Screen Shot 2015-09-02 at 16.17.23

Door Patrick Lamberts

Stakbabber, een verpolderde en verbasterde versie van het Engelse woord Backstabber (matennaaier), is de nieuwe band van Mick Ness, alias Mick Witkamp, vooral bekend van de Hongaarse formatie Sexepil. Eerder dit jaar bracht Ness al The Joy Of Pop uit, een plaat die duidelijk is beïnvloed door Joy Division en Captain Beefheart. Dat klinkt als een vage combinatie, en dat is het ook. Het levert wel intrigerende, originele muziek op en hoe vaak kan je dat tegenwoordig nog zeggen? Ness, een van de vaandeldragers van de vroegere Ultra-beweging Oktopus, is echter zo’n muzikant die zich van niets en niemand iets lijkt aan te trekken en lekker zijn eigen kunstzinnige weg volgt.

Polarized van Stakbabber kent ook zijn onnavolgbare creatieve keuzes, maar bevat (op elpee) voornamelijk liedjes met popstructuren. Ondersteund door eenvoudige, maar doeltreffende en dampende grooves van drummer Ollie Schmitz en percussionist Rudi de Graaff (Gotcha!, B-Movie Orchestra) mikt Ness op catchy en dansbare nummers met een donkere ondertoon. De zanger zet daarbij dikwijls een vervormingseffect op zijn stem. Dat geeft een psychedelisch randje aan de sound. Maar omdat de muziek van Stakbabber veel meer een staccato, upbeat ondertoon heeft in plaats van een zweverig, melancholisch geluid wordt het nergens pastiche. De groove van het semi-industriële Steal Your Heart doet echter wel even denken aan Led Zeppelins Kashmir, maar daar is niets mis mee.

De jaren zeventig en tachtig zijn weer enorm in trek. Dat zie je terug in hedendaagse kleiding, interieuren en design in het algemeen, en je hoort het ook terug in de muziek. Op die retrogolf zou Stakbabber best wel eens kunnen meesurfen. Al verwacht ik niet dat Polarized veel aandacht op de radio krijgt. Daarvoor is de muziek te alternatief en eigenwijs. Maar voor de kleinere popzalen en danskroegen met livemuziek is Stakbabber een welkome aanvulling. Zeker met nummers als Endurance, met zijn pakkende refrein, het al even catchy Black Pony en het eerder genoemde Steal Your Heart staat Stakbabber garant voor een avondje kwalitatieve grooverock met een postpunk- en darkpoptintje.

Er zijn honderd speciale edities met semi-transparant wit vinyl verkrijgbaar, waarbij ook een cd met twee bonusnummers ingesloten zit. Dit ‘gekleurde’ vinyl past goed bij het ijzige poolreizigersthema van de hoes en dito inhoud van de songteksten. Bezitters van de vinylversie moeten soms wel even zoeken naar de goede songtekst bij het juiste nummer, want de teksten zijn behoorlijk willekeurig op de mooi oranje binnenhoes afgedrukt. Maar ach, bij dit soort muziek draait het toch voornamelijk om melodieën en beats, en die staan als een huis, dus wat zou het.

Lees verder..


WestFrieslandRocks! 25 JULY 2015
(Klik op het plaatje om naar de recensie te gaan)

WFR-Logo

…Een ontzettend fijne plaat met ruimtelijke sfeermuziek die het ene moment neigt naar wat doemige rock en dan weer heel open indie klinkt. Bij mij ligt ie al een enkele dagen op de draaitafel en dat is echt niet alleen omdat ie er zo mooi uitziet: sterk sprekende fotografie, mooi vormgegeven voor-, achter en binnenkant en dan ook nog eens de limited edition op wit vinyl. Ik Ben Bofferd!…

Lees verder…


Nieuwsbode juli 2015

Nieuwsbode juli 2015


Noord Hollands DagbladNoord-Hollands-Dagblad-1